Gokken begint vaak als een grap, maar wordt al snel een verslaving. Het herkennen van een gokverslaving is echter best lastig, want wanneer ben je nou echt verslaafd? Vaak hebben mensen om je heen al het vermoeden dat je een gokverslaving hebt, maar ben jij het daar niet mee eens. Vraag jij je af of je een gokprobleem hebt en maak jij je zorgen over jouw gokgedrag? Dan is het handig om dit artikel te lezen.

 

Wanneer ben je gokverslaafd?

Het is lastig om een stempel gokverslaafd te geven aan iemand. Wel kun je aan een aantal signalen zien dat iemand last heeft van een gokverslaving:

  • Je denkt voortdurend aan gokken
  • Je liegt over gokken of over geld
  • Je hebt geen controle meer over het gokken
  • Je wilt minderen met gokken maar het lukt niet
  • Je verwaarloost sociale contacten
  • Je verzuimt werk en/of school

 

Oorzaken

Wanneer je een gokverslaving hebt kan dit de oorzaak zijn van verschillende dingen. Zo kan het liggen aan je persoonlijke eigenschappen, maar ook aan de factoren in je omgeving en de spellen die je speelt.

 

Gevolgen

Een verslaving is een ziekte en niemand kiest er zelf voor om verslaafd te worden. Een gokverslaving kan zorgen voor oplopende schulden en een verwaarlozing van je omgeving. Wanneer je last hebt van een gokverslaving is het dan ook handig om hulp hiervoor te zoeken. Sommige mensen kunnen dit proces alleen aan met de mensen om hun heen. Andere hebben professionele hulp nodig. Voor deze mensen zijn er instanties zoals Connection SGGZ die hen kunnen helpen. Met professionele hulp wordt het proces om te stoppen een stuk makkelijker.